Винороб.UA
|
Всього матеріалів в каталозі: 10 Показано матеріалів: 1-10 |
|
З ягід калини готують відмінне домашнє вино з приємним терпким смаком. Ягоди калини відокремити від плодоніжок, подрібнити, додати воду (приблизно 200 г на 1 кг мезги) і цукор (близько 100 г на 1 кг мезги) і поставити бродити на 3-4 дні, після чого процідити сік і додати воду і частину цукру . Цукор варто додавати порційно на 4-й, 7-й і 10-й день бродіння. |
Вино із бузини
3 кг ягід бузини, 1 кг цукру, 3 л води, 5 г лимонної кислоти, 4 бутончики гвоздики, шматочок кориці, дріжджі або 150 г родзинок.
Ягоди промити, очистити від плодоніжок і розчавити. Додати приблизно 100 г цукру, лимонну кислоту і запарити 2 л окропу. Розмішати, додати прянощі і варити 15 хвилин. Після охолодження процідити через полотнину, здавити сік і перелити в бутель. Додати сироп (приблизно 900 г цукру розвести в 1 л води), заброджені дріжджі (150 г родзинок) і закрити бутель водяним затвором. Після закінчення бродіння злити рідину з осаду, ще трохи залишити для бродіння і розлити в пляшки.
|
Яблучне вино… (технологія приготування)…
Коли
трапляється яблучний рік, народиться їх стільки, що і дівати нікуди. Варити,
сушити, сік гнати – це традиційні способи заготівлі. Я ж хочу розповісти про
те, як робити яблучне вино.
Це не лише
приємний напій, але і дуже корисний (у помірних кількостях). Яблука містять
дуже багато мікроелементів, необхідних людині, і усі вони зберігаються в
провині. Причому в легкозасвоюваному виді – у вигляді слабкої спиртової
настоянки. Крім того, дріжджі, що містяться в провині самі по собі корисні.
Отже.
Для
приготування вина знадобляться власне яблука, цукор, місткість для
зброджування, устаткування для віджимання або потужна терка. |
Виноградне вино…
( із звичайного синього винограду)
До недавнього часу єдиним
«достойним» напоєм для мене була лише горілочка. Ну а на Вино я якось не звертав
особливої уваги так як вважав,
що вино, це так лише для жінок. А справжні чоловіки повинні вживати
(якщо вживати взагалі) «щось покрепше» ))). Можливо причиною цього було також те що
купити справжнє хороше вино у наших магазинах мені ніколи не получалось. (А
можливо це і взагалі не межливо)…
Та проте якось в гостях у свого друга я
спробував Домашнього виноградного вина, я був приємно здивований, але якось ще
не звернув особливої уваги на чудовий напій. Та якось іншим разом він подарував
мені бутилочку «свого шедевру» виноградного вина із витримкою у 3 роки. Скуштували ми його напевно ще через пів
року… Я не знаю чи ці враження можливо передати словами, але із впевненістю
можу сказати що кращого спиртногю напю до цього часу я не коштував…
Тепер я переконаний - розумітися на винах, вміти вірно
відмітити властивості, особливості чи вади дегустованого вина – це поважна
справа. А процес виноробства перетворюється на ціле таїнство, котре втягує,
заворожує, обволікає солодкою павутиною відчуття приналежності до чудодійного
процесу – народження та життя Вина.
Вино – це живий організм. Вино народжується, зростає, живе та
помирає. Вино хворіє, радіє, сумує.
Існують тисячі оригінальних рецептів. Вино роблять практично
з усіх ягід та фруктів. Але на цій сторінці ми зупинимось лише на питаннях виготовлення
вина з домашнього синього винограду (що є добре розповсюдженим в Західній
Україні). |
Вино із яблук...
Яблука наріжте, помістіть під прес і відтисніть сік. Можна використати соковижималку. У відтиснений і проціджений сік додайте воду (з розрахунку 100 г на 1 л соку) і цукор (з розрахунку 150 г на 1 л). Вийде десертне вино із вмістом приблизно 16% спирту.
Отриману суміш вилийте в спеціальну сулію. Основний період бродіння триває кілька днів — про його закінчення можна довідатися за тим, що перестали виділятися в склянку з водою пухирці вуглекислого газу. Із цього моменту починається друге бродіння, що триває 6-8 тижнів. Тепер потрібно зняти вино з осаду: за допомогою трубки, введеної в сулію або бочку, акуратно злити вино в чисту тару так, щоб осад залишився на дні ємності. |
Яблучне вино...(Міцне)
6,3 л яблучного соку, 0,7 л горобинового соку, 2,5 кг цукру, 1,5 л води, 0,5 л спирту або 1 л горілки.
Готується з яблучного соку. Можна додати невелику кількість горобинового соку для кращого освітлення вина (співвідношення соків: 90% яблучного і 10% горобинового). На 10 л вина потрібно 7 л соків. Для одержання сусла взяти 6,3 л яблучного соку (краще з пізніх сортів яблук) і 0,7 л горобинового соку з додаванням 2,5 кг цукру і 1,5 л води. При відсутності горобинового соку можна взяти лише яблучний у кількості 8 л і додати 2 кг цукру і 0,8 л води. Після ретельного перемішування соків із водою і розчинення цукру сусло розлити в бутлі і поставити для бродіння, додаючи в них приготовлену закваску. Бродіння продовжується 7-10 днів. У результаті бродіння виходить вино міцністю 5-11°. Для доведення міцності до 16° вино потрібно спиртувати. На 10 л вина взяти 0,5 л спирту або 1 л горілки, рівномірно розподілити по бутлях, старанно перемішати до одержання однорідної міцності вина. Після спиртування витримати вино 5 діб. Після цього вино профільтрувати і розлити в пляшки. Яблучне вино повинно бути золотавого кольору, з освіжаючим приємно-кислим смаком і ароматом свіжих яблук. |
Виноградне вино
10 л виноградного соку, 300 г винних дріжджів, або закваски.
Виноградний сік поставте для бродіння в сулії, заповнивши її на 2/3 і додавши винні дріжджі у співвідношенні 2-3% від обсягу сусла. Ємність поставте в темне місце, де підтримується температура 20-22°С, закрийте спеціальним водяним клапаном — корком з отвором і гумовою трубкою. В отвір вставте трубку, загерметизуйте пластиліном, щоб не проходило повітря, і опустіть її кінець у склянку із чистою водою.
Процес бродіння вина спершу піде бурхливо, на поверхні сусла утвориться густа піна, пухирці вуглекислого газу, що виходять із трубки, вируватимуть у чистій воді. Через 10-12 днів активність має вщухнути. В такому стані нехай постоїть 1,5-3 місяці. Коли верхні шари вина почнуть освітлятися, вуглекислий газ майже зовсім перестане виділятися, на дні утвориться осад. Якщо хочете насолодитися молодим вином, терміново знімайте його з осаду. Отримане вино знову залийте в сулію з клапаном і дайте мляво побродити ще 1-3 місяці при t 10-12°С. Це найвідповідальніший період, коли формується букет натурального вина. Потім перелийте вино в чисту тару й зберігайте 2 місяці в прохолодному місці. Вино вибродило без цукру, тобто насухо. Тому вийшло сухе столове вино. Якщо ви хочете приготувати десертне, солодке вино (відсоток вмісту цукру в ньому більший на 10-15%), то в сусло додавайте цукор з розрахунку 50 г на 1 л, далі процес — звичайний. Після освітлення вина в прозоре вино додають цукор (160-200 г на 1 л вина). |
Вишняк
Вишню засипати в бутель і пересипати цукром з розрахунку на 1 кг вишні 400 г цукру. Зав'язати бутель марлею і поставити на сонці на 6 тижнів, щоб вишня перебродила. Потім злити вишневий сік, розлити в пляшки, закупорити і поставити в холодне місце вживати можна зразу, але краще витримати (Вишняк готовий). Вишню, що залишилася в бутлі, залити горілкою з розрахунку 0.5 л на 1 кг вишні, щільно закрити і дати постояти при кімнатній температурі 2 місяці. Злити другу наливку, профільтрувати, розлити в пляшки, закупорити. Через 5-6 місяців наливку можна вживати. |
Вишневе вино (із вишневої мезги)...
З одних і тих же вишень можна Зробити Дві Домашні заготовки - сік і вино. Якщо ви готуєте вишневий сік, то у вас залишаються відходи від плодів (так звана мезга) з яких можна Зробити прекрасне домашнє вино.
(((А сік також можна використати для приготування прекрасного вишневого вина таким чином у нас майже не буде відходів і ми максимально використаєм дорогоцінну продукцію )))...
Для цього 5 кг вишневої маси покласти в 10-літровий бутель, Додати 2 л води і розвести теплим сиропом, звареним з 3 л води і 1,6 кг цукру. Зав'язати горлечко чистою марлею і залишити в теплому приміщенні на 3-4 Дні, Поки маса не відокремиться і не виявиться внизу. Встановити водяний затвор і залишити рідину бродити на 4-5 тіжнів. Потім Обережно злить сік, мезгу вичавити, Отриманний сік процідити і з'єднати соки. Знову Встановити затвор і витримати вино ще 4-5 тіжнів. Потім злити з осаду і розлити Вишневе вино по бутлях. |
Вишневе вино (із
соку)…
10 л вишневого соку, для кислої вишні: цукор - 1 кг, вода -
2 л; для солодкої вишні: цукор - 0,5 кг, лимонна кислота - 3 г. Компоненти змішати. Шийка бутля
обв'язати марлею і поставити в тепле місце. На 4-6-й день, марлю з горлечка
зняти, встановити водяний затвор і герметизувати. Час бродіння, в залежності
від температури приміщення, коливається від 30 до 50 днів.
Після закінчення цього терміну сік обережно, профільтрувати
злити в чисту сулію. Знову встановити водяний затвор, герметизувати і витримати
ще 20-30 днів під гідрозатворів. Потім вино обережно злити з осаду і розлити в
чисті сухі пляшки, закупорити і винести в холодне темне приміщення для
зберігання. Виходить густе ароматне вино.
Вишневий сік 10 л
Для кислої вишні:
Цукор 1 кг
Вода 2 л
Для солодкої вишні:
Цукор 0.5 кг
Лимонна кислота 3 г |
|
|
ЯК ЛЕГКО ЗАРОБИТИ? | |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
|