Виноградне вино
10 л виноградного соку, 300 г винних дріжджів, або закваски.
Виноградний сік поставте для бродіння в сулії, заповнивши її на 2/3 і додавши винні дріжджі у співвідношенні 2-3% від обсягу сусла. Ємність поставте в темне місце, де підтримується температура 20-22°С, закрийте спеціальним водяним клапаном — корком з отвором і гумовою трубкою. В отвір вставте трубку, загерметизуйте пластиліном, щоб не проходило повітря, і опустіть її кінець у склянку із чистою водою.
Процес бродіння вина спершу піде бурхливо, на поверхні сусла утвориться густа піна, пухирці вуглекислого газу, що виходять із трубки, вируватимуть у чистій воді. Через 10-12 днів активність має вщухнути. В такому стані нехай постоїть 1,5-3 місяці. Коли верхні шари вина почнуть освітлятися, вуглекислий газ майже зовсім перестане виділятися, на дні утвориться осад. Якщо хочете насолодитися молодим вином, терміново знімайте його з осаду. Отримане вино знову залийте в сулію з клапаном і дайте мляво побродити ще 1-3 місяці при t 10-12°С. Це найвідповідальніший період, коли формується букет натурального вина. Потім перелийте вино в чисту тару й зберігайте 2 місяці в прохолодному місці. Вино вибродило без цукру, тобто насухо. Тому вийшло сухе столове вино. Якщо ви хочете приготувати десертне, солодке вино (відсоток вмісту цукру в ньому більший на 10-15%), то в сусло додавайте цукор з розрахунку 50 г на 1 л, далі процес — звичайний. Після освітлення вина в прозоре вино додають цукор (160-200 г на 1 л вина).
|